понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 3600 км в Африка с колело и… белодробна хипертония

3600 км в Африка с колело и… белодробна хипертония

Да изминеш 3600 км с велосипед в Африка е предизвикателство за всеки човек. За пациент с белодробна хипертония обаче е прекрасен пример, че навременната диагностика и съвременното лечение водят до нормален живот.

Това заяви в еМисия България приключенецът Тодор Мангъров, който страда от това заболяване.

Той обясни, че целта на пътешествието му е било и да покаже, че един добре обгрижван пациент с тежка диагноза като пулмоналната хипертония би могъл да е пълноценен член на обществото, а не тежест за себе си и здравната система.

Откриват му болестта през 2006 г., когато по думите му у нас не се е знаело нищо и не е имало лекарства за него.

За щастие това бързо се промени, създадохме организация, заведохме дело, което спечелихме, и от 2011 г. се лекуваме със скъпоструваща медикаментозна терапия, която НЗОК вече изцяло поема, разказа той.

По думите му белодробната трансплантация в България също не е химера, като вече имаме успешни примери.

Това заболяване изисква неимоверни усилия в ежедневието, за да се извършват неща, които здрав човек приема за даденост – като това да изкачиш десет стъпала например, каза още Тодор, като добави, че сега, когато се чувства добре, би искал да използва пълноценно всеки един момент от живота си.

Бях в Джибути, минах през пясъчна буря в каменната му пустиня, после през Етиопия, Кения, Екватора, Таназния, Малави и обратно в България със самолет, разказа още той за пътешествието си.

По думите му най-трудното е пречупването на психиката и съзнанието, за да направи човек първата крачка и да предприеме такова париключение. Стягаш, амбицираш се и го правиш, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …