понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / 31 години след ядрената катастрофа в Чернобил

31 години след ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 31 години от ядрената трагедия в Чернобил. На 26 април 1986 г. атомната електроцентрала в Припят претърпява две последователни експлозии, които довеждат до освобождаването на голямо количество радиоактивни частици.

Това е най-страшният инцидент в историята на ядрената енергетика, а последиците от него се усещат и до днес. Над половин милион са пострадалите, а 31 души загиват до три месеца след инцидента. Дългосрочните ефекти от радиационната вълна се отразяват върху качеството на живот в областта и в наши дни.

Въпреки това, украинските власти се надяват да успеят да превърнат необитаемите градове в места, където да се произвежда електричество чрез соларни панели.

Миналата година две китайски фирми представиха план за изграждане на централа за производство на електричество от слънчева енергия в зоната на изключване около Чернобил. Засега обаче няма подробности за предстоящите действия.

„Зоната на изключване“ представлява област, в която, за да се защити здравето на населението, са забранени определени дейности. Тя е създадена в Припят преди 31 години.

На кръглата годишнина от инцидента, организацията „Грийнпийс“ направи изследване на условията в областта, като резултатите показват, че замърсяването е с изотопите цезий-137 и стронций-90.

Теоритично, нивата на радиоактивност, където има натравяне с цезий, са паднали двойно. Проблемът е, че има концентрация на цезий на определени места. Именно затова този спад не се усеща и не влияе на нивата на радиация, на която са изложени хората 30 години след инцидента.

Аварията в Чернобил причинява непоправими щети и върху околната среда. Никога в историята на човечеството не е наблюдавано освобождаването на толкова голямо количество радиоактивни частици наведнъж. Според доклада на „Грийнпийс“ радиация все още има в храната и водата, които местните консумират.

С цел ограничаване на изтичането на радиация, в края на миналата година украинското правителство постави саркофаг над четвърти реактор на електроцентралата. Извисяваща се на височина от 108 м, конструкцията е по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк, докато нейното тегло, възлизащо на 36 хил. тона, е три пъти по-голямо от това на Айфеловата кула.

Конструкцията струва над 2 млрд. евро и беше поставена над вече съществуващия бетонен саркофаг, построен от Съветския съюз малко след аварията.

Днес в забранената зона около електроцентралата живеят около 180 души – 80 от тях в Чернобил, а другите в околните села.

Вижте репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …