петък , 23 март 2018
Начало / Спорно за спорта / 3000 души от 51 държави се включиха в благотворителен маратон в София

3000 души от 51 държави се включиха в благотворителен маратон в София

На 9 октомври се проведе 33-тото издание на едно от най-мащабните спортни събития у нас – Маратон София. Тази есен за първи път в историята състезанието е валидно както за Балканско първенство, така и за финал на веригата „Български маратони“. Участие в състезанието взеха над 3000 души от повече от 51 държави.

Началото на маратона беше дадено след 9:30ч., като първи стартираха бегачите на 3000 м. Една от силните дисциплини беше и тази на 1000 м., в която триумфира Йоло Николов. Той сподели, че е участвал в повече от 7 състезания от софийския маратон и това една изключително хубава подготовка за него.

„Обичам да бягам. Ако си бегач като мен, аз съм вече на 33 години, ако не обичаш да бягаш и това нещо не ти е част от живота, няма как да стане. Така, че може би бегачите се раждат с тази мотивация“, споделя Николов.

„Много хора казват, че младите хора са се променили. За мен младите хора са едни и същи, както и преди 50 години. Просто мотивацията и интересите са по-различни. Обстановката в спорта е такава, че младите трудно имат мотивация да спортуват. Има вече много по-различни неща, които ги привличат и спортът е на едно от последните места“, заяви още той.

В неделя обаче спортът беше на първо място за множество професионални бегачи, любители или пък зрители. В най-oспорваната дисциплина – класическите 42 км. победители станаха атлетите от Етиопия Гудета Бирату (при мъжете) и Белайнеш Игезу (при жените). Основен акцент в Маратон София 2016г. Беше поставен и върху благотворителните инициативи, една от който е и „Жълти стотинки“.

„Операция „Жълти стотинки“ е дарителска кампания, която вече правим вече 7-а година, а за трета година тя е вече изцяло организирана в полза на програмата „Дом – възможност“, която помага на младежи, които на 18 години трябва да напуснат социалните домове и реално се намират на улицата. Тази програма помага всъщност да се създават защитени жилища, където те могат да живеят до 2 години, докато си стъпят на краката и организират своя личен живот“, разказа Симона Черекчиева.

„Кампанията приключва на 31 декември. Реално днес е стартът, но от днес нататък, в търговски обекти от цялата страна могат хората да намерят касички, в които да пускат своето ресто“, добави Черекчиева. Организаторите обещаха да дарят по 1 лв. за всеки стартирал участник на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. В същата кауза взеха участие и целия групи от състезатели. Цялото мероприятие беше съпроводено с много позитивност.

Позитивност имаше и на спортните игрища в Зона Б5, където се проведе шестият по рода си международен турнир между фенклубовете на чуждестранни отбори.

„Асоциацията обединява само фенклубове, сдружения с нестопанска цел, които са на чуждестранни отбори в България. В момента правим вече шести турнир между тези наши отбори, като за пети път вече турнира се провежда за благотворителна цел. Този път помагаме на сдружение с нестопанска цел – „Деца с онкохематологични заболявания“, посочи Иван Иванов.
„Каузата е страхотна. Всички знаем много добре, че това са неща, които ние много трудно даряваме. Българинът, когато има възможност, дава. Но не всеки има възможности. В крайна сметка кауза винаги може да се намери, а тази е наистина много сериозна и много хубава кауза“, каза от своя страна Георги Христов.

Дано в бъдеще има все повече такива благотворителни инициативи, които да са обвързани със спорта, за да могат да се запалят още много хора по тях.

Вижте повече за инициативата и участниците в нея в следващото видео:

Вижте също

Френски гранд иска Фернандо Каранга. Символични цени за сблъсъка с Лудогорец

Френският гранд „Олимпик“ Марсилия проявява интерес към голмайстора на ЦСКА-София Фернандо Каранга, твърди изданието Tuttomercato. …