понеделник , 23 юли 2018
Начало / BIT Документални филми / 27 години преход

27 години преход

Трета поредна седмица Румъния е разтърсена от протести. Повече от половин милион души из цялата страна искат оставката на правителството на социалдемократическата партия. Причина за това стана спорна промяна в Наказателния кодекс, която кабинетът прие с указ без да премине дискусия в парламента.

Промените предвиждаха олекотяване на строгите анти-корупционни закони в Румъния – нещо, с което страната е давана за пример в Европа през последното десетилетие. След дни на протести, правителството оттегли указа в началния му вид, но румънците продължават да са по улиците на демонстрации, искайки оставката на правителството, в което вече нямат доверие.

Защо 27 години по-късно страната вижда най-големите протести от свалянето на комунистическия режим? Не са ли 27 години предостатъчно, питат румънците и остават по улиците в знак на това, че революцията не е свършила. Гледайте филма на Би Ай Ти „27 години преход“.

Вижте също

Поглед към българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

В празничните дни Би Ай Ти ви предлага филм за българското училище „Христо Ботев“ в …

Един коментар

  1. Д Кънев

    От скоро ви гледам добра телвзия сте.Не зная дали е вярно но съм чувал от хора които казват че им се е случвало да поискат помощ от успял българин да му помогне но онзи го е изритал.Дали да му вярвам не знам.Имах дедун пръв приятел който замина за САЩ през 1967г.Законно не е беглец имаше чичо/брат нс баща му/ вЛос Анджелис който го осиновявя.Обади ми се като се уволних ,1969 г. и ми обеща нещо за което чам и днес въпреки че от много години не му вярвам казва се Михаил Симитчан е това разбира се не е важно