четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Минало (не)свършено / 25 години по-късно: Минало (не)свършено търси студента от покрива на СУ със синьо знаме в ръце

25 години по-късно: Минало (не)свършено търси студента от покрива на СУ със синьо знаме в ръце

В предаването „Минало (не)свършено“ режисьорът Евгений Михайлов показа кадри от личния си архив от 1991 г., запечатали лицето и думите на един студент, развял синьо знаме с надпис „СДС“ от покрива на Софийския университет в знак на бунта си срещу комунизма.

Днес, 25 години по-късно, Михайлов започва търсенето на героя от записа си. В началото на 90-те години младежът учи в Икономическия университет. Казва, че ще се бори, за да паднат комунистите от власт, но ако това не се случи, ще замине в чужбина и никога няма да се върне в България.

„Това е времето на нашето второ Възраждане!

Ако сега не се възродим и не станем хора, да имаме национална гордост и самочувствие, просто няма смисъл с такъв народ да живея. Майка ми и баща ми ме кандардисват да емигрирам – нормално ли е това?! Не зная… Трябва да се направи нещо… Сега проблемът е за спасяването на страната, не е за нещо друго. младите хора, моите приятели, един по един си заминават. Свестни, трудолюбиви момчета, умни са. Ще излезе, че аз съм най-глупавият или най-много обичам България… Нямам представа…“, казва студентът.

„Това страхотно и честно момче вече е голям мъж, и може би има деца, които сега са на неговата възраст отпреди 25 години. Голям българин! 

Много бихме искали да гостува в предаването и да сподели своите надежди или разочарования.

Дали е в България? Какво е станало с неговата вяра и непримиримост?

Дано е щастлив, където и да е! Моля, пишете на сайта на BiT или на лични на Евгений Михайлов ( Evgeny Mihaylov)“, пише във „Фейсбук“ Евгений Михайлов.

„Съжалявам, че тогава за краткото време, в което СДС управлява, малко след онзи митинг пред окупационния паметник, че не успя да го премахне и завеща проблема на младите хора. Надеждата ми е все пак да се преборят и да свършат това, което ние не успяхме да направи – да бъде запазен европейския път на България, да бъде премахнато това ужасяващо влияние, което всеки ден се засилва от североизточната чужда сила“, каза гостът в студиото на „Минало (не)свършено“  д-р Георги Боздуганов, автор на книгата „България – военният трофей на Сталин“.

„Бях шокиран от думите на този млад човек.

Той пресъздава абсолютно автентично това, което е сега, то е било същото настроение и тогава.

Защо се случи така, че 1991 г. идеологически, емоционално, като политическа перспектива, като социална и икономическа перспектива за тогавашните и настоящи млади да е абсолютно едно и също – улища без изход?! Това е така, според мен, защото това, което се случи в началото на 90-те години, договорката, която БКП успя да постигне с младата и неопитна опозиция, а именно да вървим към национално помирение, към мирен преход, на практика направиха всичко възможно, за да оцелеят и да не минат през напълно заслужен законов реванш – наказание за извършените престъпления“, коментира, на свой ред, Асен Генов.

В първата част на предаването гостите на Евгений Михайлов коментираха как започва Втората световна война и защо днес не можем да се освободим от „освободителите“:

Вижте също

„Минало (не) свършено“ на една година – зона, свободна от комунизъм: За лъжата БСП – преди и сега

Миналото е нескончаемо, несвършено, 45 години май не можаха да стигнах, че трябваше и още …