неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 241 години от независимостта на Америка – зависими ли са САЩ днес

241 години от независимостта на Америка – зависими ли са САЩ днес

Проф. Костадин Грозев гостува в студиото на еМисия България и коментира датата 4-ти юли, празника в САЩ и анализира политиката на Доналд Тръмп, както и бъдещите предизвикателства пред Америка.

„В тази страна всеки може да намери онова, което търси, ако знае какво е то. С какво ще влезе Тръмп в историята не можем да кажем, но колкото и да говорим за публичността като форма на мека сила, с която се управлява света, тази публичност прави хората доста пристрастни. Много митове се създават пред очите ни. Утвърдени от десетилетия схеми пропадат. Кой би повярвал преди години, ако някой беше казал, че Доналд Тръмп ще спечели изборите?“, коментира проф. Грозев.

По думите му, най-голямата военно-политическа и икономическа сила в света е имала претенциите, че е независима и независимостта е дълбоко вкоренена в американската психика.

„Идеята за народовластието – народът, който управлява собствената си съдба, е заложена още в Конституцията. Американската нация винаги е имала погледа към бъдещето. А ние като нация сме обременени с миналото и живеем днешния ден с бремето на вчерашния ден. Американците вярват в утрешния ден, в който всеки има шанс и право на прошка“, коментира Грозев.

„Американците обичат парите, но винаги са гледали скептично на политиците милионери. А сега ги управлява милиардер, който се облегна на работещата класа. Доналд Тръмп се вписа много добре в една ситуация, успя да се противопостави на целия политически модел“, коментира проф. Грозев.

Елена Хотинова се включи на живо и разказа, че преди броени минути е започнал парад в Чикаго. Пожарната е открила парада. „Има стотици хора, много от тях са си взели рибарски столчета и одеала. Парадът ще продължи два часа и ще е с около 1 миля разстояние, което участниците трябва да изминат преди да бъдат оценени от жури“, разказа Хотинова и добави, че такива паради има във всяко предградие.

Вижте целия разговор с проф. Костадин Грозев, репортажа на колегите от Чикаго Елена Хотинова и Павел Хаджиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …