сряда , 20 юни 2018
Начало / Код 11-13 / 20% по-малко ПТП-та след премахването на знака, предупреждаващ за камери на пътя

20% по-малко ПТП-та след премахването на знака, предупреждаващ за камери на пътя

Шофьорите, които карата в аварийната лента по магистралите, да бъдат глобявани с 1000 лева и да остават без книжка за три месеца. Това предложение и други мерки, целящи да намалят нарушенията на пътя, бяха приети на първо четене в комисията по транспорт. За да коментират предложенията за промяна в студиото на КОД 11-13 гостуват експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев, бившият директор на КАТ Богдан Милчев и инструкторът Евгени Златанов.

„Постоянно се променя Закона за движение по пътищата, но резултат няма. Проблемът не е законодателен, проблемът е системен. За пътната безопасност отговарят много институции, нямаме система обаче, която да координира действията на тези институции, проблемът е комплексен. Трябва да се обърнем към Международните стандарти и да почерпим опит от тях “, коментира Богдан Милчев.

Експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев е сигурен, че новите мерки мерките ще имат резултат, но има още върху какво да се работи.

„Никъде в Европа това не се случва – да се кара в аварийната лента, за съжаление у нас се случва, в същото време тук магистралите са по-тесни. Знакът за камери повлия, за този месец има 20% по-малко ПТП-та в сравнение с миналия месец. В същото време за неправилно изпреварване санкцията е само30 лева, а от това нарушение се случват много катастрофи“, посочи Стратиев.

Инструкторът Евгени Златанов призна, че часовете за подготовка са твърде малко, но те учат кандидат-шофьорите да спазват правилата за движение по пътищата.

„Правилата се нарушават защото, когато масата се движиш с 80км/ч, а ти с 50 км/ч., ти пречиш на движението, въпреки че ограничението е 50 км/ч“, каза Златанов.

Какви критики и съмнения към промените в Закона за движение по пътищата изразиха експертите, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …