вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Студенти на проф. Ингрид Шикова: Не искаме да се стига до там, но бихме излезли и на протест

Студенти на проф. Ингрид Шикова: Не искаме да се стига до там, но бихме излезли и на протест

Над 20 хил. гледания има вече видеото в защита на преподавателката по европеистика проф. Ингрид Шикова. Студентите от катедрата в Софийския университет се организираха в нейна защита, а хаштагът на каузата #‎BringINGRIDback‬ (Върнете ни Ингрид обратно) набира все по-голяма популярност в социалните мрежи, след като на заседание на Академичния съвет договорът на проф. Шикова не бе продължен. В нейна подкрепа има и отворена подписка, която вече е достъпна за всеки, а не само за студентите от специалността.

В студиото на еМисия България гостуваха две от студентките на проф. Шикова – Светлана Йорданова и Карина Христова.

„Не сме съгласни с това решение и призоваваме за преосмислянето му. По време на инициативата срещаме подкрепа от много личности с позиция по европейските въпроси, вкл. от преподаватели и дори от евродепутата Андрей Ковачев. За нас тя е изключително вдъхновяваща личност – всеки, който се занимава с европейка политика, е чувал за нея и за работата й“, заяви Светлана Йорданова.

Карина Христова също подчерта, че проф. Шикова е лицето на специалността и е предпочела студентите си пред много други алтернативи за работа в европейските институции.

Двете поясниха, че основен мотив на академичния съвет е бил фактът, че тя е имала над 100 дни невзет платен отпуск. Те подчертаха обаче, че по същата причина са били освободени и други преподаватели.

Още няма официална позиция от страна на СУ, но ние очакваме диалог и призоваваме ректора на СУ да съдейства и да е двигател за него вътре в академичния съвет, каза Светлана Йорданова.

Опитваме се да постигнем целта си по мирен начин, но не изключваме да има и протести в ректората, макар че наистина не искаме да се стига до тях, заяви и колегата й Карина Христова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Николай Михайлов

    Професор Шикова наистина има свои последователи, не просто студенти и почитатели. И мястото й е в университета.