понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / 14 април е ден на национален траур за жертвите от катастрофата на АМ „Тракия“. Вселенският патриарх разкритикува Българската православна църква заради Македония. И още в централната емисия новини на 13 април

14 април е ден на национален траур за жертвите от катастрофата на АМ „Тракия“. Вселенският патриарх разкритикува Българската православна църква заради Македония. И още в централната емисия новини на 13 април

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Вселенският патриарх Вартоломей разкритикува Българската православна църква. Причината – подкрепата за непризнатата църква в Македония. Според него действията на сестринската църква на България са погрешни. „Църквата майка на всички балкански народи е тази в Константинопол”, категоричен е патриарх Вартоломей. Изявлението му идва след като Българската православна църква се съгласи да бъде църква-майка на македонската. Междувременно ВМРО излезе с позиция, в която се казва, че Цариградската патриаршия не е духовен лидер на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъдиха днес създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това стана ясно след срещата им в Министерския съвет. Денис Звиздич е на официално посещение в България от вчера по покана на министър-председателя на България. Двамата обсъдиха перспективата на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз, както и стабилността в региона.

Крачка назад за реформата за хора с увреждания. Здравното министерство отстъпи за медицинската експертиза на хората с няколко тежки заболявания. Те ще получават своята медицинска оценка въз основа и на двете си заболявания, а не само на основното, както предвиждаха промените, изкарали стотици на протест.

​Пушенето в заведения – отново на дневен ред за обсъждане в парламента. Вицепремиерът Валери Симеонов ще предложи промяна в Закона за здравето, с която да се разреши тютюнопушенето на закрито в обособени зони. Мотивите за връщане на стария режим – сега законът не се спазвал и бил в ущърб на търговците, а предложенията се подготвят за новия туристически сезон.

След малко повече от месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе дали ще отнеме лиценза на ЧЕЗ. Това каза председателят на Комисията Иван Иванов. Той потвърди, че проверката на документацията, свързана с процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, вече е приключила. Очаква се работната група да изготви доклад. Процедурата изисква, след като се изготви доклада, той да бъде предоставен на членовете на КЕВР и те да излязат с решение.

Турски прокурори са издали заповеди за арести на 70 военни заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. Властите са предприели едновременни операции в 34 окръга в страната. Разследването се води от прокурори в централния окръг Коня. Разследването е било предприето на базата на показания на войници, които са били задържани преди известно време заради връзки с проповедника Гюлен. Според турските власти организацията стои зад опита за преврат в страната през юли 2016 г.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …