вторник , 21 август 2018
Начало / Жива връзка / 1300 деца се включиха във фолклорния конкурс „Орфеево изворче“

1300 деца се включиха във фолклорния конкурс „Орфеево изворче“

Един от най-очакваните фолклорни конкурси се проведе тази събота и неделя в Стара Загора. Кои са малките големи победители от конкурса, разказва Валери Мацанов, организатор на конкурса „Орфеево изворче“. Той гостува в студиото на „Жива връзка“ и разказа впечатленията си за успеха на конкурса.

„Миналата година се трогнах от участието на дечицата, а тази година реших да се включа. Не очаквах, че ще има такъв успех“, сподели организаторът.

„1300 бяха само участниците. С тях има съпровождащи оркестри, близки и учители“, посочи Мацанов.

„Беше много красиво. Фолклорът ме интересува живо и миналата година, това, което видях, имаше едни изключително трогателни истории“, разказва Мацанов. „Изведнъж попадаш в един свят, който е много различен от света, в който живеем. Сега има избори, занимаваме се с доходите. Изведнъж се появяват тези малки деца с малки носии и едни китки, и светът става различен“, споделя впечатленията си организаторът на конкурса.

„Когато запеят, те извикват изворът на нашата същност – най-българското“, разказва още организаторът. Той обясни, че конкурсът се провежда в 5 отделни зали пред няколко различни журита. Народната музика и фолклор е нещо, което държи и българите, които живеят в чужбина.

„Това е толкова силна движеща енергия, че хората сами се включват в това. Нещата стават от самосебе си, лавинообразно“, посочи Валери Мацанов. Той изрази надежда и следващата година традицията да продължи.

Би Ай Ти ще излъчи конкурса по време на Великденските празници:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …