сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Журналист: Енергийната борса ще вдигне цената на тока
Снимка: ЕРА

Журналист: Енергийната борса ще вдигне цената на тока

Въвеждането на енергийна борса най-вероятно ще увеличи цените на тока. Това обаче е необходимо, за да се установят реални стойности, които да се определят от пазара. Коментарът направи в еМисия България Галя Александрова – главен редактор на сайта 3e­NEWS. Тя допълни, че енергийната борса ще създаде условия на конкуренция и на равноправие.

Добавката за бизнеса „Задължение към обществото“ е наложителна, защото включва компенсаторни механизми за цените на електроенергията от възобновяеми източници и на електроенергията, която се произвежда по комбиниран способ, допълни Александрова.

Очакваното въвеждане на енергийна борса през декември у нас ще бъде ориентир за пазарните цени, смята журналистът. След представяне доклада на Световната банка през ноември ще започне информационна кампания, която да запознае потребителите с основните функции на борсата. Моделът, който Световната банка предложи, ще бъде валиден за всички. Трудности се очакват в малкия бизнес поради липса на компетентни екипи, които да се адаптират към иновациите.

Битовите потребители, от своя страна, ще разполагат с тримесечен период на адаптация, в който няма да купуват електроенергия от борсата, а от доставчиците. Привилегировани ще бъдат най­-вече големият бизнес и търговците на електроенергия, допълни журналистът.

Основната идея на енергийната борса е възможността потребителите сами да избират доставчика си на електроенергия. При евентуално установяване на регионален пазар (обединение на родната енергийна борса с другите от съседните на България държави – бел. ред.) се очакват по­-силна конкуренция, повече възможности, по-­активен пазар и преимущества за крайните потребители, каза още Галя Александрова.

По думите й Националната електрическа компания е във фалит, но по закон това е невъзможно и затова няма как да бъде обявено.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …