четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / 12-часов музикален маратон на 3 март в Софийската филхармония

12-часов музикален маратон на 3 март в Софийската филхармония

Повече от 17 формации ще представят най-доброто от българската музика в 12-часов музикален маратон на 3 март в Софийската фихармония. Празникът за меломаните е под патронажа на Министъра на културата и с водещ директора на Народния театър Мариус Донкин.

Директорът на филхармонията Найден Тодоров разказа подробности за празничния концерт и за плановете на филхармонията за следващия сезон в интервю за Кремена Николова.

„Няма по-добър повод от 3 март, за да покажем отношението си към българската музика, българските състави и изпълнители. Това ще бъде едно събитие, което ще бъде безкрайно интересно. От 10 ч. сутринта до 10 ч. вечерта ще има постоянен концерт, в който ще се редуват различни групи – хорови формации, детски групи, духови оркестри“, разкри Тодоров.

„От друга страна в Камерната зала ще има поредица от изпълнения на студенти и преподаватели от Националната музикална академия. Ще се опитаме да представим максимално много творчеството на българските композитори – от класиците Панчо Владигеров и Любомир Пипков до Стефан Драгостинов и много други съвременници“, добави той.

Тодоров бе категоричен, че има различен поглед за развитието на Софийската филхармония и вярва, че цялото общество ще  може да се радва на богат концертен живот в зала „България“.

„Винаги се съветвам с хората, но нямам нужда някой да ми казва какво да правя. Така погледнато желанието ми да присъстват големи български изпълнители на сцената на филхармонията ще се види през годините. Имам визия за развитие и няма как да се водя от чужда визия за това в каква посока да върви Софийската филхармония“, сподели още Найден Тодоров. Той допълни, че опитът му през годините му дава увереността, че има добра преценка.

В музиката не е удачно да се говори за по-добро и по-лошо, а просто за различно, смята директорът на филхармонията.

„За мен е важно да покажем най-доброто от България на националната българска сцена, в това число и успелите българи в чужбина. Да покажем тези хора от България, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Искрено вярвам в техния патриотизъм, че биха дали най-доброто от себе си и за България“, подчерта Тодоров.

Целия разговор с него можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …