вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 108 години независима България

108 години независима България

Днес се навършват 108 години от обявяването на независимостта на България.

С акта от 22 септември 1908 г. Княжество България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни. Провъзгласяването на независимостта става възможно 30 години след Освобождението на България.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 година на среща между княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември същата година в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.

По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново.

Вижте атмосфера от празненствата както във Велико Търново, така и в София:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …