понеделник , 23 юли 2018
Начало / Код 11-13 / 10% от зависимите от наркотици у нас са деца

10% от зависимите от наркотици у нас са деца

10% от зависимите от наркотици у нас са деца. За да коментират тази негативна статистика в студиото на КОД 11-13 гостуват Желяз Турлаков, основател на терапевтична общност „Ново начало“и Иво Петров, излекуван от зависимост към наркотични вещества и настоящ консултант. 27 годишният Иво Петров разказа, че за първи път е опитал трева още в 6 клас, а по-тежките наркотици като хероин и метадон започва да използва малко по-късно. Желяз Турлаков обасни, че профилът на употребяващите наркотици хора се е променил, а причината е новите вещества на пазара.

„30% от подрастващите, деца между 13-15 години са експериментирали с трева и алкохол, а 60% от тях знаят откъде да си закупят наркотични вещества. Тази статистика е много тъжна. Трябва превенцията да се превърне в национален приоритет, защото информативния тип превенция не работи с младите. Ако преди години дилърите бяха до училищата, сега са в училищата. Не идва някакъв чичко, който да ти предлага трева, самите деца си предлагат.“, посочи Турлаков.

Подробности за новите наркотични вещества и как се лекува зависимостта, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …