петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / 10 години в Китай – разказът на едно българско момиче

10 години в Китай – разказът на едно българско момиче

Преди 10 години Ирина Кожушкова отива на екскурзия в Китай с баща си. Но веднага след това се връща – да учи и живее там.

еМисия България разговаря с нея точно след като вече се е преместила в Белгия, където в момента живее заедно с приятеля си.

Тя е завършила китайска филология в Шанхайския университет, създала е трайни приятелства из китайските градове, очарована е от хората и страната вече й липсва.

Първия град, в който се установява преди десетилетие, е Ханджоу – помни го като красиво зелено място, пълно с учтиви хора, с много университети, студенти и – нетипично за по-голямата част от Китай – с чужденци.

В Китай среща и първата си любов, с когото се мести в друг град.

Ирина Кожушкова е създател и на групата „Българи в Китай“ във „Фейсбук“, докато социалната мрежа все още е разрешена там. Целта й е да се запознае със сънародници, за да си разменят информация. Малко след това достъпът е забранен, но групата не умира.

Очаквано, най-обсъжданата тема е за културния шок и различия. По думите й едно от нещата, които правят най-голямо впечатление, е поведението на хората по улицата. Китайците плюят, храчат, ядат с ръце, хвърлят остатъци по земята, като всичко това се смята за нормално, разказва тя.

По думите й обаче с това бързо се свиква, а и има много други интересни различия, които – напротив – вместо да отвратят, могат да послужат за добър пример на европейците.

Кои са те, кои са най-интересните спомени на Ирина, на какво можем да се научим от хората на Изтока – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …